Acana Classics – sucha karma dla psów

Aktualizacja: 28 sierpnia 2019 |

Kategoria: Karmy suche |

Autor: Przemysław Śmit

Acana Classics, to kanadyjska karma dedykowana dla psów wszystkich ras i w każdym wieku. Do wyboru są trzy rodzaje karmy: Wild Coast – z mięsem śledzia pacyficznego, flądry oraz morszczuka srebrzystego, Prairie Poultry – z mięsem kurczaka i indyka z wolnego wybiegu oraz Classic Red – z jagnięciną, wołowiną Angus i wieprzowiną Yorkshire. My przeanalizujemy dzisiaj wersję Acana Classics Classic Red.

thumbnail

Co o karmie pisze producent?

Acana Classics Classic Red to biologicznie odpowiednie jedzenie dla psów, bogate w białko, jednocześnie bez GMO, bez roślinnych koncentratów białkowych.

Karma przepełniona jest jagnięciną, wołowiną Angus oraz wieprzowiną Yorkshire. Mięso dostarczane jest codziennie świeże lub surowe w odpowiednich proporcjach diety WholePrey™, aby w pełni odżywiać twojego psa.

Jedzenie Acana nie zawiera wysokoglikemicznych zbóż, cechuje się wysoką zawartością białka zwierzęcego i kwasów Omega 3, które gwarantują szczytowa formę. Taka dieta doskonale odzwierciedla dietę, jaka byłaby naturalna dla dziko żyjących psów.

Skład karmy

Dehydratyzowana jagnięcina 23%, cięty owies 22%, świeża wołowina Angus 5%, świeża wieprzowina Yorkshire 5%, tłuszcz jagnięcy 5%, cała czerwona soczewica, cały groch zielony, cała zielona soczewica, jagnięcina 4%, cały owies, świeża wątroba wołowa 2%, dehydratyzowana wieprzowina 2%, olej ze śledzia 2%, świeża wątroba wieprzowa 2%, cała ciecierzyca, cały groch żółty, lucerna, włókno soczewicy, świeże żołądki wołowe 1%, brązowy suszony kelp, świeża dynia, świeża dynia piżmowa, świeży pasternak, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeża marchew, świeże jabłka red delicious, świeże gruszki bartlett, liofilizowana wątroba wołowa 0,1%, świeża żurawina, świeże borówki, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiat lawendy, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży.

DODATKI (na 1 kg karmy): witamina D3 500 IU, witamina E 100 IU, chlorek choliny 500 mg, cynk 100 mg, witamina B5 12,5 mg. 
Dodatki zootechniczne: Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU.

Analiza składu

Białko surowe 29%, oleje i tłuszcze surowe 17%, włókno surowe 5%, wilgotność 12%, popiół surowy 7,5%, wapń 1,5%, fosfor 1,1%, Omega 6 2,5%, Omega 3 0,8%, DHA/EPA 0,15%/0,15%, glukozamina 600 mg/kg, chondroityna 800 mg/kg.

Opis składu karmy

Na pierwszym miejscu w składzie karmy znajduje się dehydratyzowana jagnięcina, jest to źródło białka zwierzęcego. Dzięki temu, że mięso zostało wysuszone zawiera ono nawet 3 razy więcej białka niż mięso surowe.

Na drugim miejscu jest cięty owies. To źródło białka roślinnego, jednak jest gorzej trawione niż białko zwierzęce. Jest również źródłem węglowodanów zamiennych w energię. Owies dodatkowo jest mało alergizujący, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. 

Kolejną pozycją jest świeża wołowina Angus, wartościowe źródło białka. Zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza. Stanowi źródło witaminy B12, B1 i B6. Należy pamiętać iż świeże mięso w procesie obróbki termicznej straci około 80% wody. Wtedy, prawdopodobnie ten składnik zająłby dalsze miejsce w składzie.

Miejsce czwarte zajmuje świeża wieprzowina Yorkshire jest źródłem najbardziej wartościowych protein. Tak samo jak w przypadku wołowiny, w procesie obróbki masa produktu znacznie się zmniejszy

Piąta pozycja należy do tłuszczu jagnięcego, jest on bogaty w kwasy Omega 6.

Następna w składzie jest czerwona i zielona soczewica. Roślina ta jest źródłem węglowodanów, kwasu foliowego oraz włókna. Sama również zawiera białko i to aż 26%. Cały groch zielony, czyli źródło potasu, witamin A, K, B6 i kwasu foliowego. Groch również zawiera spore ilości białka.

Na kolejnym miejscu jest jagnięcina, dobre źródło białka, tłuszczy i minerałów. Musimy jednak pamiętać, że w ponad połowie mięso składa się z wody. W procesie obróbki woda zostaje usunięta, a masa jagnięciny się zmniejsza.

Następny jest owies, źródło węglowodanów oraz witamin z grupy B. Posiada niski indeks glikemiczny.

Świeża wątroba wołowa to wysokiej jakości źródło protein, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B9 (kwas foliowy) oraz witaminy B12.

Kolejnym składnikiem jest dehydratyzowana wieprzowina, może mieć nawet 4-krotnie więcej białka niż świeże mięso.

Miejsce jedenaste to olej ze śledzia, jest on bogaty w miedź, mikroelement niezbędny w procesie produkcji erytrocytów. Jest też źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3.

Świeża wątroba wieprzowa to wysokiej jakości źródło białka, żelaza, witaminy B9 oraz witaminy B12.

Cała ciecierzyca oraz groch żółty są bogate we włókno i białko.

Miejsce następne zajmuje lucerna, posiada dużą ilość białka. Bogata w minerały takie jak wapń, magnez, potas, zawiera również chlorofil i karoten oraz witaminy E i K.

Oprócz tych głównych składników znajdziemy również: włókno soczewicy, źródło białka – świeże żołądki wołowe, bogate w beta-karoten – dynię i marchew, pasternak, jarmuż, szpinak, jabłka red delicious, a także owoce leśne i zioła.

Podsumowanie

Plusem karm Acana jest fakt, że wszystkie składniki są codziennie świeżo dostarczane, nie zawierają konserwantów, a także używa się ich w produkcji wyrobów dla ludzi. 

Na pierwszych miejscach w składzie znajduje się dehydratyzowana jagnięcina, świeża wołowina oraz świeża wieprzowina, mięso to stanowi główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mimo to zawartość białka i tłuszczu jest przeciętna. Za to na drugim miejscu w składzie znalazł się owies, czyli źródło węglowodanów.

Cena to ok. 280 zł za 17 kg suchej karmy.

Plusy:

+ dobry skład

+ niska zawartość węglowodanów

+ różnorodny skład

+ dostępność

+ jest pełnowartościowym posiłkiem

Minusy:

– przeciętna ilość białka i tłuszczy

– cena

Omawiana karma Acana Classics Classic Red wygląda na karmę o dobrym składzie. Pierwszym składnikiem na liście jest dehydratyzowana jagnięcina, która stanowi główne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ma również sporą ilość warzyw i składników odżywczych. Oczywiście do ideału jej trochę brakuje – zamienilibyśmy w niej tę sporą ilość zboża na składniki bogate w białko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Warto przeczytać: